TDS on claims

Disclaimer: This document is intended solely for educational purposes. The content herein is
subject to change based on evolving finance trends and any relevant rulings by the
Government of India. Readers are advised to consult with qualified professionals for specific

guidance related to their individual circumstances.

Q1. Under which circumstances TDS will be applicable in accordance
with the Ministry of Finance Notification G.S.R. 604(E) dated
31.08.20217

TDS will be applicable in case of PF Final Settlement, transfer claims, on transfer from Exempted
establishments to EPFO and vice versa, on transfer from one Trust on another, past accumulations
transfer, at the time of annual accounts processing, on back period accounting after accounts for
year 2021-22 are processed in accordance with the Ministry of Finance Notification G.S.R. 604(E)
dated 31.08.2021 .

Q2. What is the effective date of deduction of TDS in accordance with

the Ministry of Finance Notification G.S.R. 604(E) dated 31.08.20217

It will be effective from 1st day of April, 2022.

Q3. Is there any minimum amount upto which tax is not deducted ?

The threshold limit for contributions for previous year 2021-22 and subsequent previous year is

2,50,000/- for EPF members.
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Q4. At what rate TDS will be deducted if PF account is linked with a

valid PAN for resident member?

If PF account is linked with a valid PAN, rate of TDS shall be 10 percent. (Ref. section 194 A)

Q5. Whether taxable contribution part will be subject to a separate

accounting of interest?

Yes, taxable contribution part will be subject to a separate accounting of interest and maintenance

as the closing balance of this part will earn interest next year and will be subject to TDS.

Q6. Whether taxable and non-taxable both parts will be used for

withdrawal?
Yes, Withdrawal will be from taxable account thereafter from nontaxable account.
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