
PF contribution

 

Q1. Whether an employer can deduct employer’s share of contribution
from the wages of employees?

No. It is not permissible. Any such deduction is a criminal offence.

Q2. Can the wages be reduced by the employer on account of
payment to the EPF?

Ans : No. It is specifically barred under section-12 of the EPF & MP Act,1952

Q3. Whether the member is entitled for full interest on the belated
deposit of PF dues by the employer?

After realising the dues, the PF members will be given full interest for each due month and it will in
no way affect the interest due to members on the contributions paid. The employer shall be
charged penal interest under section 7Q and penal damages under section 14B of the Act
respectively

Disclaimer: This document is intended solely for educational purposes. The content herein is
subject to change based on evolving finance trends and any relevant rulings by the
Government of India. Readers are advised to consult with qualified professionals for specific
guidance related to their individual circumstances.
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Q4. An employee is paid subsistence allowance during the period of his
suspension. Whether PF contribution is payable on this?

No.

Q5. Can an employee contribute to the EPF after leaving the service?

No. In the absence of wages & Employer no recovery can be affected. Any contribution by the
member must be matched with employer’s share of contribution

Q6. The contribution has been recovered from the wages of the
employee but the employer had not paid to the EPF. What is the
remedy?

The Employees’ PF Organization will invoke penal provisions of the Act to recover the dues from
the employer. Complaint can be lodged with Police under section-406/409 of IPC by the EPFO for
action against such employers

Q7. What will be the effect of non-payment of PF dues by an employer?
Or how a member is affected for non-payment of EPF dues by the
employer?

The Provident Fund amount due to the member will be paid only to the extent of the amount
realised from the employer.

Q8. Whether an employer can recover any outstanding dues from the
PF amount payable to a member?
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No. It is totally prohibited.

Q9. What are the measures by which the PF amount is recovered from
a defaulting employer?

Attachment of Bank Accounts, Realisation of dues from Debtors, Attachment & Sale of properties,
Arrest and Detention of the Employer, Action under Section 406/409 of Indian Penal Code and
Section 110 of Criminal Procedure Code, Prosecution under section 14 of the EPF & MP Act,1952

Q10. How a member is informed about the non-payment of
contributions recovered from the wages of the employee but not paid
to the EPF?

The Annual P.F. Statement of Account/Member Passbook will indicate the amount paid by the
employer. The default period in a year is thus made known to the members. In the current scenario
if the member has activated her/his UAN the non-payment/payment of contributions can be verified
every month through the e-passbook. Currently, members also receive sms on their registered
mobile phones on credit of monthly contribution into their PF account.

Q11. Whether the P.F. amount credited to the member can be
attached against any liability?

No. The Provident Fund enjoys protection against attachment by any Court also as per the
provisions of section 10 of the EPF & MP Act,1952

Q12. When an employer becomes insolvent or when a company is
wound up, whether the contributions will be paid in priority over other
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debts?

Yes.

Q13. When wages are not collected by the member whether the PF
can be deducted or not?

The employer, before paying the member his wages, is required to deduct the PF contribution from
his wages and pay to the Regional PF Commissioner. As such PF can be deducted

Q14. Can a member pay contribution in excess of the statutory rate of
12%?

Yes. The member can pay voluntary contribution in excess of his normal contribution of 12% of
Rs.15000/-. The total contribution i.e., voluntary + mandatory can be up to Rs.15000/- per month.
(The employer may restrict his own share to the statutory rate). The member can also contribute
on higher wages i.e., >15000/- after getting permission from APFC/RPFC as per the provisions of
para-26(6) of the Scheme

Q15. Can a member demand for showing the recovery of contributions
from the employer?

Yes. The contribution card of each member in Form 3-A/ECR copy can be demanded from the
employer

Q16. How the contract employees are protected and given their P.F.
when the contractor is not paying the dues to the principal employer?
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It is the duty of the principal employer to ensure that the Contractor discharges his liability. The
Principal Employer must allow payment of bills after ensuring that the Contractor has enrolled and
complied in respect of all eligible contract employees every month. The Principle Employer can
check the remittance and employee name by using the Establishment Search option available in
our website www.epfindia.gov.in. The path is OUR SERVICES >> For Employers >> Important Links
>> Establishment Search (Also view Remittances and member name). If the Principal Employer
ensures that all contract employees activate their Universal Account Number (UAN), then any
default by the contractor can be nipped in the bud.

Q17. Can a member refuse to part with the payment of contribution to
the Pension Fund?

The Pension contribution is only a diversion from the employer’s share of the Provident Fund.
Hence no consent is required from the member and refusal does not arise.

Q18. Whether an employer can stop paying Employees’ Provident
Fund contribution in respect of a member who had attained the age of
55 or 60?

No. The Employees’ Provident Fund Contribution should be paid till the date of his leaving the
service, irrespective of the age of the member. Employees who ceases to be EPS(pension) member
will get Employers 8.33% contribution in PF.
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