FAQ: Maternity Benefit Act,
19601

Disclaimer: This document is intended solely for educational purposes. The content herein is
subject to change based on evolving finance trends and any relevant rulings by the
Government of India. Readers are advised to consult with qualified professionals for specific

guidance related to their individual circumstances.

Q1. Eligibility for Maternity Benefit: For a woman to be eligible to claim
Maternity Benefit does the date of delivery have to be minimum 12
months after the date of joining? i.e., Is she required to have a
minimum of 80 working days in 12 months of service. Or is she
required to have minimum 80 days of service?

Minimum 80 days she has to work during preceding 12 months for claiming the benefit.

Q2. Period of maternity benefit?

26 weeks paid leave for first two children and 12 weeks thereafter.

Q3. Miscarriage: On submission of proof of a natural miscarriage, is the
staff member entitled to 42 days of paid Maternity Leave?

As per Section 6 women are entitled for benefits of 26 weeks of which not more than 8 weeks shall

precede the date of her expected delivery.



Section 9: In case of miscarriage on production of such proof, be entitled to leave with wages for a

period of 6 weeks immediately following the day of her miscarriage.

Section 10: Women will be entitled to the benefits in addition to the period of absence allowed
u/s. 6 or as the case may be u/s. 9, to leave with wages at the rate of maternity benefit for a

maximum period of one month.

Q4. Proof to be submitted: Is a doctor’s certificate confirming the
pregnancy and expected date of delivery sufficient? Is there any other
form to be submitted?

Rule 5 where Form Nos. 2, 3, and 4 are required forms and proof required for the same.

Q5. Payment of Maternity Benefit: Are we supposed to pay Maternity
Benefit like monthly salary or only after submission of the certificate
confirming the date of delivery?

As per Section 6(5), the amount of benefits for the period preceding the date of her expected
delivery shall be paid in advance and for the subsequent period shall be paid within 48 hours of

production of such proof as may be prescribed.

Q6. Work From Home: Will it be made applicable only from July 1,
20177

Effective from the date of notification.

Q7. Creche Facility applicable from July 1, 2017? Does the creche
facility apply to the 50 employees in each branch or company as a
whole?



Company as a whole - not a branch. Every establishment having fifty or more employees shall
have the facility of créche within such distance as may be prescribed, either separately or along

with common facilities.

Q8. Resignation after claiming Maternity Benefit: What are the rights
of the employer in the event that a staff member does not resume
work after the completion of 26 weeks of Maternity Leave and the
option to work from home is not applicable?

There is no restriction about resignation immediately after enjoying the benefits.

Q9.Resignation after realising that she is not eligible to claim Maternity
Benefit: Will the employer be held responsible for the independent
decision of a woman to resign if she is pregnant but not eligible to
claim maternity benefit?

In case of resignation employer is not responsible.
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