FAQ: Gratuity

Disclaimer: This document is intended solely for educational purposes. The content herein is
subject to change based on evolving finance trends and any relevant rulings by the
Government of India. Readers are advised to consult with qualified professionals for specific

guidance related to their individual circumstances.

Q1. What is gratuity?

Gratuity is a form of gratitude provided in monetary terms by the employer to the employee for the

services rendered by the employee for a period of 5 or more years.

Q2. What are the organisations for which payment of gratuity act is
applicable?

Payment of gratuity act, 1972 applies to all shops or establishments having 10 or more employees

on any day during the preceding 12 months.

Q3. When are the employees eligible for gratuity?

Employees who have rendered at least 5 years of continuous servicein an organisation are eligible

to receive gratuity from the employer.

Q4. When is gratuity payable?

An Organization is liable to pay gratuity to an employee



On the termination of his employment after he has rendered continuous service for not

less than five years or

On his superannuation, or

On his retirement or resignation, or

On his death or disablement due to accident or disease (the completion of continuous

service of five years shall not be considered for the case of death or disablement).

Q5. | have completed 4 years and 245 days of service, am | eligible for
gratuity payment?

Yes, in respect of the 5th year, 1 year of completed service = 240 days, therefore you are deemed
to have completed 5 years of continuous service if you have completed 250 days of service in the

5th.

Q6. How is gratuity calculated?

Gratuity payable = Last drawn salary *15/26 *No of completed years of service.

Salary for the purpose of the above computation = Basic salary + Dearness allowance

Q7. What is the maximum amount of gratuity that can be paid to an
employee?

The amount of gratuity payable to an employee shall not exceed Rs. 20 lakhs.

Q8. Is the gratuity received taxable in the hands of the employee?

In respect of gratuity received by government employees: Entire amount of gratuity is exempt from

Income Tax.

In respect of gratuity received by employees other than government employees Amount exempted

from tax is



1. 20 lakhs (or)
2. Actual gratuity received (or)
3. Last drawn salary *15/26 *No of completed years of service (or)

4. (Whichever is less)

Q9. What is the due date for payment of gratuity?

Gratuity has to be paid within 30 days from the date it becomes payable. (refer FAQ no 4 to know

when gratuity becomes payable)

Q10. What is the penalty for default under the Payment of Gratuity
Act, 19727

Any person, for the purpose of avoiding payment of gratuity by making any false statement or false

representation:
e Imprisonment for 6 months or fine up to Rs.10,000 or with both.
An employer, who contravenes or makes default in complying with the provisions of the act:

e Imprisonment for not less than 3 months and up to 1 year or fine not less than Rs.10,000

but up to Rs.20,000 or with both.

Q1l1. Is there any interest for delayed payment of gratuity?

In case of employer default:

e Employer shall pay interest at the simple interest rate (rate notified by the Central
Government), from the date on which the gratuity becomes payable to the date till it is

paid.

In case of Employee default:



e No interest shall be payable if the delay in the payment is due to the fault of the
employee and the employer has obtained permission in writing from the Controlling

Authority for the delayed payment on this ground.

Q12. Whether Gratuity can be allowed as a deduction while calculating
taxable income of the employer?

Deduction is allowed only if gratuity is actually paid.

No deduction shall be allowed in respect of any provision made by the assessee for the payment of

as per section 40A (7) of the Income tax act, 1961.

Q13. Should the employees under training or apprenticeship be
included for the purpose of gratuity?

Yes, irrespective of whether the person is in training or apprenticeship, he is eligible for gratuity,

provided he completes a continuous period of 5 years of service

Q14. Does the term continuous service include leaves taken by the
employees?

Yes, continuous service includes any leaves, breaks, absence due to any reason, etc.

Q15. Whether the gratuity is to be calculated till the retirement in case
of death of an employee?

No, In the case of death of an employee, gratuity is to be calculated only on the completed years of

services, not till the retirement.
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