Acceptance and Utilization of
Foreign Contribution

Disclaimer: This document is intended solely for educational purposes. The content herein is
subject to change based on evolving finance trends and any relevant rulings by the
Government of India. Readers are advised to consult with qualified professionals for specific

guidance related to their individual circumstances.

A. Acceptance

Q1. From which association registered/granted prior permission under
FCRA, 2010 can one accept the foreign contribution?

Associations registered or granted prior permission under FCRA, 2010 should ensure that they
received foreign contribution only from a legitimate foreign source and for activities as prescribed

under the Act.

Q2. Is it mandatory for existing NGOs to open an ‘FCRA account’ in SBI,
Sansad marg, Main branch, New Delhi? How does one do this?

FCRA registered NGO shall have to open an ‘FCRA account’ in SBI, Sansad marg, Main branch, New
Delhi for receipt of foreign contribution. Organizations located anywhere in India can open and
maintain a desighated FCRA account at SBI, Main branch, New Delhi without visiting physically to
New Delhi. In this regard, a detailed SOP of State Bank of India is available in public domain on the

portal of SBI & FCRA.



Q3. Can existing bank accounts other than SBI receive foreign
contributions?

No, as per amendment under FCRA, 2010, no organization shall receive foreign contribution in any

bank/ branch account other than SBI, Main branch, New Delhi.

Q4. Are there any banned organizations from which foreign
contributions cannot be accepted?

Yes. FCRA is meant to ensure that foreign contribution is received from legitimate sources and

utilized for legitimate purposes by any person.

Q5. Can the amount of foreign contribution for which prior permission
has been granted be received by an association in instalments?

Yes. There is no bar on receiving such foreign contributions in installments. However, the
aggregate amount should not exceed the specified total amount for which prior permission has
been granted. The association shall have to submit the mandatory online return in FC-4 form for
receipt and utilization of the foreign contribution on a yearly basis, till the amount of foreign
contribution is fully utilized. Even if no transaction takes place during a year, a NIL return should be

submitted.

B. Administrative Expenses

Q6. What are the administrative expenses as per FCRA,20107?

Rule 5 of FCRR, 2011 defines that administrative expenses include the following:

(i) Salaries, wages, travel expenses or any remuneration realized by the Members of the Executive

Committee or Governing Council of the person;

(ii) all expenses towards hiring of personnel for management of the activities of the person and

salaries, wages or any kind of remuneration paid, including cost of travel, to such personnel,;



(iii) all expenses related to consumables like electricity and water charges, telephone charges,
postal charges, repairs to premise(s) from where the organization or Association is functioning,
stationery and printing charges, transport and travel charges by the Members of the Executive

Committee or Governing Council and expenditure on office equipment;
(iv) cost of accounting for and administering funds;

(v) expenses towards running and maintenance of vehicles;

(vi) cost of writing and filing reports;

(vii) legal and professional charges; and

(viii) rent of premises, repairs to premises and expenses on other utilities; Provided that the
expenditure incurred on salaries or remuneration of personnel engaged in training or for collection
or analysis of field data of an association primarily engaged in research or training shall not be
counted towards administrative expenses: Provided further that the expenses incurred directly in
furtherance of the stated objectives of the welfare-oriented organization shall be excluded from the

administrative expenses such as salaries to doctors of hospital, salaries to teachers of school etc.

C. Utilisation of funds

Q7. Can foreign contributions be invested in Mutual Funds or other
speculative investments?

No. Speculative activities have been defined in Rule 4 of FCRR, 2011 as under:-

(a) any activity or investment that has an element of risk of appreciation or depreciation of
the original investment, linked to market forces, including investment in mutual funds or in

shares;

(b) participation in any scheme that promises high returns like investment in chits or land or
similar assets not directly linked to the declared aims and objectives of the organization or

association.



Every association shall maintain a separate register of investments. Every such register of

investments maintained under sub-rule (3) shall be submitted for audit.

Q8. Can capital assets purchased with the help of foreign contributions
be acquired in the name of the office bearers of the association?

No. Every asset purchased with foreign contribution should be acquired and possessed in the name

of the association since an association has a separate legal entity distinct from its members.

Q9. Can an association invest the foreign contribution received by it in
profitable ventures and proceeds can be utilized for welfare
activities?

No. The associations are granted registration/Prior Permission under the FCRA Act 2010 for
receiving FC for certain purposes/objectives. Accordingly FC should be utilized for the purpose only

for which it is granted registration or prior permission.

Q10. Can foreign contributions be received in and utilized from
multiple bank accounts?

The foreign contribution should be received only in the exclusive single “FCRA account” of New
Delhi Main Branch of SBI (also called designated FC account), as mentioned in the order for
registration or prior permission granted and shall be independently maintained by the associations.
Besides this “FCRA Account”, the association may also open “another FCRA Account” in any

scheduled bank of its choice & link these accounts for transfer of foreign contribution.

Also, one or more accounts (called Utilization Account) in one or more scheduled banks may be
opened by the association for ‘utilizing’ the foreign contribution after it has been received in the
designated FCRA bank account, provided that no fund other than foreign contribution shall be
received or deposited in such account or accounts and in all cases of any change, intimation in FC-

6D is to be given online within 45 days of opening of such account.



D. Transfer of Foreign Contribution

Q1l1. Can an association having registration or prior permission
transfer the FC received by it to another organization? If yes, then
what is the process to do so? Is there any restriction on transfer of
funds to other organizations?

Under the amended FCRA, 2010, no foreign contribution can be transferred by the recipient to any

other NGO/person.

E. Maintenance of Accounts

Q12. Can foreign contributions be mixed with local receipts?

No. Accounts and records relating to receiving and utilization of foreign contributions are to be

maintained exclusively/ separately.
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